Нервова система


Опорно-рухова система


Кровеносна система


Дихальна система


Травна система


Видільна система


Про сайт


Цікаві тести

Зуби Ротова порожнина Язик Стравохід Шлунок Жовчна протока Жовчна протока Жовчна протока Жовчний міхур Печінка Підшлункова залоза Дванадцятипала кишка Апендикс Пряма кишка Сигмовидна кишка Тонкий кишечник Тонкий кишечник Протоки Слинні залози Слинні залози Товстий кишечник Сліпа кишка
В організмі людини безперервно відбуваються процеси розпаду органічних сполук, з яких побудовані клітини. Для підтримання життєдіяльності організму необхідна енергія. Тому для відновлення структури клітин та забезпечення його енергією потрібно, щоб до організму постійно надходили поживні речовини, вода, мінеральні солі й вітаміни. Основними поживними речовинами для людини та тварин є органічні сполуки: білки, жири і вуглеводи. Вода, мінеральні солі та вітаміни засвоюються організмом у незмінному вигляді. Органічні сполуки - білки, жири і вуглеводи, що містяться в їжі, - не можуть бути безпосередньо засвоєні організмом. Тому, перш ніж потрапити до клітин, органічні речовини повинні бути розщеплені до простих сполук. Спочатку їжа в травній системі піддається механічній обробці - подрібнюється, перемішується. Процес розщеплення складних органічних речовин на прості розчинні сполуки, які можуть всмоктуватися і засвоюватися організмом, називається травленням.
Травлення - це початковий етап обміну речовин між організмом і зовнішнім середовищем. Розщеплення поживних речовин відбувається в органах травної системи поетапно за допомогою травних соків. Травні соки містять ферменти. Ферменти - це біологічні прискорювачі хімічних реакцій. Вони мають білкову природу. Кожний фермент діє тільки на певний хімічний зв'язок, тобто прискорює тільки певну хімічну реакцію. Одна група ферментів розщеплює білки до амінокислот, друга - жири до гліцерину і жирних кислот, третя - складні вуглеводи (наприклад, крохмаль) до глюкози. Продукти розщеплення білків, жирів і вуглеводів всмоктуються в кров і розносяться до всіх клітин організму. Там із них утворюються нові, властиві тільки даному організмові органічні сполуки.

Будова травної системи

Кожний з відділів травної системи має свої характерні особливості, але в усіх відділах можна виділити загальні риси. Система органів травлення складається з травного каналу і травних залоз. Травний канал поділяється на такі відділи: ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонкий і товстий кишечник, який закінчується прямою кишкою і анальним отвором. Стінки травного каналу складаються з чотирьох основних оболонок: внутрішньої слизової оболонки, підслизової оболонки, м'язової і зовнішньої оболонок. У слизовій оболонці утворюється слиз, що зволожує стінки каналу. Підслизова оболонка утворює складки, які збільшують поверхню травного каналу і в яких проходять кровоносні та лімфатичні судини, нервові сплетення. М'язова оболонка утворена двома шарами непосмугованих м'язів. У зовнішньому шарі м'язової оболонки волокна розташовані вздовж каналу, а у внутрішньому - кільцеподібне. Зовнішня оболонка є сполучнотканинною, у ній містяться судини, нервові волокна.

Функції травної системи

Виділення ферментів та інших речовин у складі слини, шлункового, підшлункового, кишкового соків та жовчі становить секреторну функцію травної системи. Жування, ковтання, переміщення їжі вздовж травної системи та виділення незасвоєних решток - рухову функцію. Всмоктування поживних речовин здійснюється слизовою оболонкою шлунка, тонкої і товстої кишок. Поряд з цими функціями органи травлення здійснюють також видільну функцію, яка полягає у виведенні з організму деяких продуктів обміну речовин.